Hörneå bys hemsida www.becken.se
Rune Öströms sökmotor på Becken-Webben
Rune Öström, Becken-Webbens distansskribent från Rosersberg nära Arlanda, tillhör dem som reagerat på vår hemsidas sentida uppvaknande. Så här skrev Rune i ett mail till Redaktionen 2014-11-04. Han kommenterar artikeln om ”Tusse Silvertass”:
Hej
Oj så tråkigt med Tusse, förstår vilket helsike han haft men glädjande att han åter är på benet. Och glädjande att även författaren och redaktören kommit ut igen, började bli orolig att det roliga tagit slut.
Det som Rune skriver om att Författaren (sk Skribenten) och Redaktören "kommit ut", kan menas tvärt om. De har istället "kommit in" från alla tidigare och nödvändiga utesysslor. När slutligen veden "kommit in" då sänker sig höstmörkrets vingar - med ro och harmoni till författande å Becken-Webben - att åter "komma ut" på nätet.
Rune fortsätter...
Otroligt men sant är att en kompis med sitt förflutna i Skellefteåtrakten vill få läsa några av mina "kåserier" från Hörneforstiden, bl a om Nordahlarnas bussresa med pappa. Men hur i all världen plockar jag fram mina tidigare inlägg? Minns inte när de började men det var väl från 2010 någon gång. Era lättförståeliga instruktioner emotses med tacksamhet.
Bästa hälsningar till Er båda, Tusse men Bina sover förstås!
Rune
Ja, skribenten delar verkligen Runes oro. Skribenten har författat och "lagt ut" mången artikel på nätet i en strid ström. Men, det må erkännas att skribenten helt tappat kontrollen på dessa alster. Det är som en svartvit amerikansk skräckfilm från 1950-talet, hur artikel på artikel sprider sig som en gelatinös massa ut i rymden, helt oformligt, helt overklig och än mindre hanterbar.
Lyckligtvis finns smarta människor som skapat sökmetoder på nätet. Detta ger räddningen åt både skribent och Rune. Så här gör man! Kanske kommer Becken-Webben skapa en sökbar innehållsförteckning, men inte än på ett tag. Istället söker man via Google enligt bild 1-3.
Bild 1. Starta Google och skriv in något relevant och avsluta med ”becken” eller ”hörneå” eller både-och. Rune adderar sitt eget namn, och efter 0.6 sekunder hittas att Rune Öström figurerar på 217 nätsidor! Rune klickar på den första som handlar om ”Runes berättelse om Fabriken - becken.se” – och går vidare till bild 2.
Bild 2. Rune klickar på Google-sökningen om ”Runes berättelse om Fabriken – becken.se”, och se, då kommer man till artikeln med rubriken ”Sommarpojke på Fabriken”. Om man nu vill vidarebefordra denna sida som länk till någon vän eller anhörig så klickar man på adressen enligt den röda pilen. Då denna markerats blå trycker man på tangentkombinationen ”Cltr” och ”c” (=kopiera) och då lagras adressen i datorns ”klippbok”.
Bild 3. När man vill berätta om denna sida för någon annan så görs enklast som i bild 1, be dem sök själv på nätet. Annars, så klistrar man in adressen i ett mail, i en word-fil, ett vykort, eller vad som helst. Detta görs genom att trycka samtidigt på ”Ctrl” och ”v” (paste / klistra in). Då kommer adressen att ramlar ned i klarspråk som en ”http:” (se lila text). När mottagaren läser detta ska vederbörande då trycka på ”Ctrl” samtidigt som man med musen (cursor) trycker på adress-raden. Då öppnar sig sidan att läsas - så enkelt!
Däremot ser inte adressen så enkel ut, men det är på grund av svenska bokstäver som ingår i filnamnet på webben. Det kryptiska "Rune%20C3%96str%C3%B6ms%20" utläses "Rune_Öströms_", eftersom datorer inte tycker om å-ä-ö och inte heller tomma mellanslag. Turligt nog behöver man inte bry sig om detta just här och nu.
Dessa metoder, enligt bild 1-3, nyttjas ständigt, att söka gamla artiklar och även ge länkar i nya artiklar som skapas på Becken-Webben. Tyvärr har strukturen på Becken-Webben imploderat som en sockerkaka som gräddats för kort tid i ugnen. Med åren har nya rubriksidor tillkommit och gamla artiklar ligger kvar på mer eller mindre glömda sidor. Becken-Webben baserar sig på ideell verksamhet med konkurrens från oändligt mycket annat utanför dörren.
Gunnar Engström 2014-11-15
Besökare